Att skaffa katt

Har du börjat fundera på att skaffa dig en pälsklädd vän? Det är du inte ensam om! Katten är faktiskt sveriges mest populära husdjur med hunden på andraplats. För att göra processen smidigare både för dig och katten så tänkte vi dela med oss av några tips på hur du kan gå tillväga när det är dags för att hämta hem din nya vän.

Att förbereda hemmet

En av de första sakerna man bör tänka på är att det kan behövas en del åtgärder i hemmet. Katter är nyfikna djur och kommer allt leka med allt som verkar intressant. Du kan alltså behöva plocka bort vissa saker den första tiden, risken finns att katten råkar riva ner saker när den leker. Förutom värdesaker så finns det saker som kan vara direkt farliga för katten, till exempel kablar. Har du lösa kablar som katten lätt kan komma åt så kan det vara en bra idé att försöka gömma bort dessa.

På väg hem

När tiden är inne och du ska hämta katten så är det viktigt att det görs på rätt sätt. Katten ska sitta i en bur när den vistas i bilen, oavsett hur lång eller kort resan är. Du ska även se till att buren är bekväm, lägg gärna in en filt så att katten har något mjukt att ligga på. Lyckas du skapa en trygg och stressfri miljö i bilen så är chanserna större att katten inte blir stressad av framtida bilturer.

Första tiden i hemmet

Det bästa man kan göra när katten först anländer till sitt nya hem är att låta den ta det i sin egen takt. Låt den utforska och titta runt ifred, katten är nu för första gången utan sin familj och kan vara lite orolig. Det är inte ovanligt att den drar sig undan den absolut första tiden, låt den då göra det. Katten kommer så småningom bli nyfiken igen och kommer att söka kontakt när den blivit lite mer bekväm.