Pälsdjursallergi och husdjur

Pälsdjursallergi drabbar omkring sju procent av befolkningen. Det är den näst vanligaste formen av allergi som besvärar luftvägarna efter pollenallergi. Vanligast är att vara allergisk mot katter, hundar och hästar, men alla pälsdjur kan ge allergiska reaktioner.

Symtomen för pälsdjursallergi inkluderar röda och kliande ögon, nysningar samt både täppt och rinnande näsa. Allergin drabbar inte alla lika hårt och medan somliga upplever relativt lindriga besvär, drabbas andra mycket hårdare. Personer med pälsdjursallergi löper dessutom större risk att utveckla astma och luftrörssymtom.

Ett vanligt missförstånd kring pälsdjursallergi är att det är själva pälsen som är problemet. I själva verket är det ett protein som djuret producerar dessa personer är allergisk mot. Proteinet finns i djurens talgkörtlar, hudceller, urin och saliv. Vilket är anledning till varför inte nakenkatter och hundar är en lösning för personer med pälsdjursallergi.

Att ha pälsdjursallergi och vilja ha husdjur kan bli något knepigt ibland då som sagt alla pälsdjur kan orsaka allergiska reaktioner. Men för den som kan tänka sig något annat än katt, hund eller gnagare finns det fortfarande djur man kan ha hemma.

Fiskar är ett populärt alternativ och det finns många som finner det lugnande och vackert att ha en liten undervattensvärld i hemmet. Andra alternativ inkluderar i alla lämpliga arter av reptiler och fåglar. En ödla eller sköldpadda, ett par undulater är också populära val.