Bra första djuren för barn

När man planerar att skaffa djur åt sina barn för första gången är det värt att tänka lite på vilket djur som lämpar sig bäst. Och här kommer några tips på passande djur.

Något man alltid ska tänka på är att som förälder kommer skötseln av djuret i slutändan vara ens eget ansvar, men att lära barnen att vara delaktig kan absolut vara bra att göra. Att hålla i åtanke hur mycket skötsel som är inblandat är därför rekommenderat.

Hund

Hund är ett bra första djur på många sätt och vis. Det kan dock vara smart att satsa på en ras som lämpar sig barnfamiljer. Detta är speciellt viktigt om man har riktigt små barn i familjen. Större raser är ofta fördelaktiga då små barn lättare kan göra illa en liten hund, vilket i sin tur kan utsätta barnet för fara. Oavsett ras är dock hundar ett väldigt stort ansvar för ägaren och kan innebära en hel del utgifter.

Katt

Katter är också väldigt populärt och vi har faktiskt fler kattfamiljer i Sverige är hundfamiljer. Igen är det smart att tänka lite på vilka raser som är barnvänliga men då det är betydlig vanligare med blandraser i kattvärlden kan det lätt vara fallet att man får tag på en katt som inte riktigt har de arketypiska egenskaperna av en riktig raskatt. Ett annat stort beslut är om man ska ha en inne- eller utekatt. Mycket av detta beror på var man bor.

Fiskar

Vill man gå en helt annan riktning kan man överväga att skaffa fiskar. Ingen skulle kalla dem riktiga husdjur, kanske mer av en hobby, men det är absolut något barn kan uppskatta. En bra sak att veta är att ett större akvarium kan ofta vara lättare att sköta än ett litet. Var noga med att köpa rätt typ av akvariepump för storleken på akvariet. Fiskar kan också sägas vara det absolut bästa valet för pälsdjursallergiker som vill ha djur hemma. Låt gärna barnen mata fiskarna men var noga med att de inte matas för ofta.