Matens betydelse för din hunds hälsa

 

Många hundägare har insett att kosten är precis lika viktigt för deras hundar som för dem själva. Våra hundar har även individuella näringsmässiga behov beroende på ras, fysik och ålder. Hur ett foder är sammansatt är avgörande för våra hundars hälsa vare sig det gäller en frisk päls, tarmhälsa eller rörliga leder. Med rätt mängd vitaminer, mineraler och aminosyror mår en hund bra och kan hållas frisk.

Även hundar kan vara allergiska

Hundar kan drabbas av olika sjukdomstillstånd på grund av kosthållningen. De kan exempelvis utveckla matallergier mot olika livsmedel. Billiga fyllnadsmedel, snabba kolhydrater och artificiella tillsatser kan göra dem överviktiga. Tyvärr lämnar många hundfoder en hel del att önska sett från ett hälsoperspektiv. Hundfoder kan innehåller färgämnen, socker, soja och andra ingredienser som är helt onaturliga för hundens matsmältningssystem. Som nybliven hundägare är det inte lätt att veta vilket foder som är bäst.

Går det att hitta ett hundfoder utan konstiga tillsatser?

Under en hunds livscykel ändras också de näringsmässiga behoven. En valp behöver mycket energi för att växa som den ska medan en seniorhund förbränner färre kalorier. Den äldre hunden behöver oftast mat som understödjer ledhälsa och känslig mage.