Att tänka på som blivande hundägare

Att vara hundägare kan vara en fantastisk upplevelse, så länge man kommer in i detta med rätt information. Här kommer ett antal tips på vad man bör tänka på och veta innan man skaffar sin första hund.

När man väljer hund bör man först utgå från sitt eget temperament och hitta en hundras som matchar detta. En del raser behöver till exempel mer fysisk aktivitet och motion för att de ska må bra och de passar ju perfekt till personer som själv gärna håller sig aktiv. Har man barn kan detta också vara viktigt att ta med i beräkningarna för vilken ras som passar bäst.

Det är också bra att vara medveten om kostnaden att vara hundägare. Innan man ger sig ut och köper en hund är det bra att veta att man har utrymme i sin budget för detta. Se dock till att det alltid finns utrymme för eventuella extrautgifter så det alltid finns utrymme för överraskningar.

Något många nya hundägare ofta uttrycker oro för är att hunden ska springa iväg.  Denna oro är ju inte helt ogrundad, men det är fortfarande bra att veta varför detta kan hända. Många situationer som leder till att hunden springer iväg kan hanteras med hjälp av träning, men man kommer nog ändå vilja att hunden på ett sätt eller annat bär med sig relevant kontaktinformation var den än går, eller springer.

Man kommer också behöva ta sig en titt på hemmet ur hundens synvinkel och se om något behöver åtgärdas innan hunden kommer hem. Saker som bör fixas inkluderar:

  • Dölja eller sätta fast lösa kablar. Annars kommer hunden säkert bita eller slita av dem.
  • Barnlås på köksskåp i golvnivå. Speciellt viktigt där det kan finnas saker som rengöringsmedel.
  • Sätta upp skärmar eller skyddsstänger för öppna områden som balkong, så inte hunden hoppar ut från höga höjder.
  • Halkfria mattor på hala golv. Speciellt på områden där hunden lätt kan tänkas vilja springa.
  • Bekräfta att inga växter man har framme är giftiga för hundar.