Alla som har haft en utekatt vet säkert hur det kan vara med en katt som helt plötsligt vill ut mitt i natten eller inte kommit in innan man tänkt gå och lägga sig. Lösningen som gynnar både katt och ägare är att installera en kattlucka.
En bra början är att besluta vilken typ av kattlucka man vill ha. De flesta skulle rekommendera en mer avancerad modell som automatiskt kan läsa av chip för att endast släppa in hushållets katter och hålla ute grannkatterna bara utifall att.
För att låta katten gå in och ut obehindrat måste man antingen skaffa ett halsband med ett chip eller låta katten microchipmärkas av en veterinär eller utbildad id-märkare. Ingreppet kan jämföras med en vanlig vaccination och skadar inte katten på något sätt.
Innan man sätter in kattluckan är det bra att mäta katten eller katterna som ska använda den. Den nedre delen av luckan bör helst vara strax ovanför kattens mage så den lätt kan gå genom öppningen. Sedan är det dags att börja med själva monteringen. Detta är något man kan göra själv, men är man osäker kan det nog vara smart att låta en hantverkare utföra jobbet istället. När man installerar en kattlucka på en ytterdörr är det för övrigt vanligt att man behöver använda en förlängare då det är mer dörr att ta sig igenom än en innerdörr.
Tänk på att det kanske inte håller lika tätt efter man installerat kattluckan. Och i nordliga breddgrader som Sverige kan det vara värt att hitta en annan plats än just ytterdörren så man kanske kan skapa en mindre passage som sedan går att isolera. Det är också värt att tänka på att katter som gärna jagar och tar med sig byte hem kan släpa in sitt villebråd mitt i natten för husse eller matte att hitta på morgonen.