Fritidskläder

Att välja rätt klädsel om man antingen ska ut och rida eller är på tävling med sin hund är viktigt. Det finns massor av olika kläder att välja på, och att välja rätt är inte alltid det lättaste. Först och främst ska du känna dig bekväm i din utstyrsel, sedan om det är snyggt gör ju inte så mycket hellre!

Tävla med hund

När man skaffat sig husdjur såsom hund eller häst så kan det krävas en viss typ av klädsel. Främst när man jobbar med hästar. Förutom dina ridkläder så kan det krävas rejäla arbetskläder när man är stallet och jobbar. Även om man skaffat en hund som du kanske börjar tävla med så behöver man ordentliga kläder, vad man bör införskaffa är ett par sköna och slitstarka byxor. Är man dessutom utomhus så bör dessa även vara varma så man inte fryser om man är ute en längre tid. Finns mycket bra kläder att välja på, så tänk på att byxorna ska vara slitstarka och skön passform. Det får gärna vara många fickor då du kanske har flera sorters hundgodis med dig som belöning när din hund varit duktig.

boots

Ridning

För hästfolket så är ju ridbyxor, ridstövlar och hjälm det vanligaste, vad du också bör tänka på är att använda kroppsnära klädsel, undvik bylsiga jackor, tröjor med kapushong  och halsdukar som kan skrämma hästen. Rider du sommar tid så tänk på dina axlar bör vara täckta. Det blir fula skrubbsår och ärr om du ramlar av och slår dig. Annat som är viktigt är att använda sko med klack, ridstöveln är ett skydd både för fötter och ben. Och använd ALLTID hjälm, det är en mycket bra försäkring!

Träning

Att använda träningskläder när man tränar är för oss ganska självklart, och skillnaden mellan vanliga kläder och fritidskläder för träning är att det är tillverkade i ett material som kan vara ull eller annat funktionsmaterial. Detta gör att kroppen kan andas mycket lättare i sådana kläder. Den svett som uppstår när man tränar får lättare att tränga igenom och kroppen får en behagligare temperatur än om svetten stannar kvar om man blir fuktig. Samtidigt blir inte träningskläderna så tung när man svettas som vardagsklädseln skulle bli.

Friluftskläder

Man inte alltid ute i skog och mark för träning eller sporter, ibland vill man bara ta en sväng ut i naturen. När den lusten gör sig påmind är det alltid en bra ide att vara förberedd med rätt sorts kläder. Plagg gjorda av ull är bra i vintertid då fiberns struktur binder mängder av luft som hjälper till att isolera. Ull suger även upp fukt och fördelar det genom fibrerna, vilket gör att plaggen känns torr mot huden. Bomull är det vanligaste materialet i kläder, det binder dock till fukt och tar lång tid på sig att torka, vilket gör att kläder av bomull påskyndar nedkylning. Syntetmaterial är, precis som ull, bra på att suga till sig fukt, det torkar dock fortare än ull. Enda nackdelen är att syntetmaterial kan börja lukta, och de bör således tvättas regelbundet.